Kada se sastanu poduzetnici, glavna i neizbježna tema uvijek je biznis. No, ponekad, kada razgovor skrene na teme koje nisu vezane za poslovanje, uvijek se nađe poduzetnik koji u takvoj temi pronađe vezu s biznisom. Tako, primjerice, tema filmova gotovo uvijek završi preporukom dobrog filma koji ima barem malo doticaja s poduzetništvom. Stoga smo odlučili sastaviti popis poduzetničkih filmova koji će vas inspirirati i nadahnuti poduzetničkom energijom. Jednako tako na jednom mjestu pronaći ćete popis poduzetničkih filmova koji će se nadopunjavati.

Jobs

Film Jobs je biografski prikaz života i karijere Stevea Jobsa, suosnivača Apple Inc., a glavnu ulogu tumači Ashton Kutcher. Film prati Jobsa od njegovih studentskih dana do osnivanja Applea, te njegovog izbacivanja iz tvrtke i kasnijeg povratka koji je doveo do razvoja proizvoda poput iMaca, iPoda i iPhonea.

Za poduzetnike, film Jobs je izuzetno inspirativan jer prikazuje kako je moguće iz garaže pokrenuti biznis koji će postati jedna od najvećih globalnih tvrtki današnjice. Također, film obrađuje tematiku uspona i padova Steva Jobsa kako poduzetničkih, tako i privatnih, istovremeno prikazujući njegove osobne mane. Ovo je jedan od ključnih filmova koje bi svaki poduzetnik trebao pogledati.

The Wolf of Wall Street (Vuk s Wall Streeta)

Vuk s Wall Streeta svakako je crna poduzetnička komedija koja se temelji na istinitoj priči Jordana Belforta, kojeg tumači Leonardo DiCaprio. Film prati uspon i pad Belforta, koji je svojim pohlepnim i neetičkim poslovnim praksama postao multimilijunaš prije nego što ga je FBI uhvatio zbog financijskih prijevara.

Radi prikaza ekstravagantnog stila života obilježenog luksuzom, drogama, seksom i kriminalom, dok istovremeno prikazuje moralnu degradaciju, film The Wolf of Wall Street najviše privlači i motivira mlađu populaciju poduzetnika. Unatoč svojoj kontroverznoj tematici, film je izuzetno motivirajući. U filmu je obrađena tema prodajne komunikacije i vještine uvjeravanja, što je izuzetno korisno za mlade menadžere.

The Founder (Osnivač)

Film se temelji na istinitoj priči, a glavnu ulogu igra Michael Keaton kao Ray Kroc, čovjek zaslužan za transformaciju McDonald’sa u globalni lanac brze hrane. Radnja prati Raya Kroca, putujućeg prodavača miksera, koji dolazi u kontakt s braćom Dickom i Macom McDonaldom, vlasnicima uspješnog lokalnog restorana. Kroc prepoznaje potencijal za širenje franšize diljem Sjedinjenih Država. Kroz svoje ambicije i poslovne vještine, Kroc uspijeva preuzeti kontrolu nad cjelokupnim poslovanjem McDonald’sa.

Film “The Founder” jasno prikazuje kako životna dob poduzetnika nije ključna za uspjeh te da već postojeće metode poslovanja mogu biti uspješnije ako im se pristupi ambicioznije. Film detaljno prikazuje poslovne strategije, manipulacije, upornost, sve do nemilosrdnosti u poslovanju.

The Social Network (Društvena mreža)

Film prikazuje osnivanje društvene mreže Facebook, a glavnu ulogu Marka Zuckerberga igra Jesse Eisenberg. Radnja filma počinje 2003. godine na Harvardu, gdje braća Winklevoss angažiraju Zuckerberga da im pomogne izgraditi društvenu mrežu Harvard Connection. Međutim, Zuckerberg umjesto toga razvija vlastitu ideju koja postaje Facebook. Film prati razvoj Facebooka i pravne sporove koji su uslijedili kada je Facebook započeo aktivno rasti.

Film “The Social Network” jasno prikazuje utjecaj tehnologije, ambicije poduzetnika i etike u svijetu startupa. Poduzetnici također mogu uvidjeti odnose s konkurencijom, kao i unutarnje odnose unutar organizacije, gdje često nastaju neugodne situacije. Film je izuzetno motivirajući jer prikazuje pokretanje biznisa od nule.

The Big Short (Oklada stoljeća)

The Big Short” je film koji prikazuje događaje vezane uz financijsku krizu iz 2008. godine, a glumačku postavu čine Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling i Brad Pitt. Radnja prati nekoliko investitora koji su predvidjeli nadolazeći kolaps tržišta nekretnina i odlučili uložiti protiv njega, kladeći se na hipotekarne vrijednosnice.

Film je izuzetno kvalitetan za poduzetnike iz financijskog sektora, jer jasno prikazuje razdoblje prije i nakon globalne financijske krize. Pruža uvid u to kako kriza, osim što stvara veliki broj gubitnika, ujedno stvara i mali broj poduzetnika pobjednika – svaka kriza je prilika. Film paralelno prikazuje živote poduzetnika, njihove stilove komunikacije i ponašanje u stresnim situacijama. Za poduzetnike, film je poučan jer ilustrira važnost analitičkog razmišljanja, istraživanja i hrabrosti da se ide protiv mainstream mišljenja.

Joy

Film “Joy” prati život Joy Mangano, koju glumi Jennifer Lawrence, samohrane majke s dvoje djece koja se bori s financijskim poteškoćama i disfunkcionalnom obitelji. Unatoč svim preprekama, Joy odlučuje slijediti svoje snove o inovaciji i pokreće vlastiti posao s revolucionarnom samostojećom krpom za čišćenje. Film prikazuje njezin put od početnih neuspjeha do konačnog uspjeha, uz podršku njezine obitelji i prijatelja.

“Joy” je jedan od rijetkih poduzetničkih filmova u kojem glavnu ulogu igra žena, što ga čini odličnom preporukom za poduzetnice. Film odlično prikazuje paralelni poslovni i privatni život, gdje osim poslovnih problema prikazuje i obiteljske probleme, čime se vjerno oslikava život poduzetnika s obitelji. Ako imate ideju, samo treba započeti, a ne odgađati i čekati pravi trenutak, jer taj trenutak nikada neće doći – upravo je to ključni dio filma. Film obrađuje teme kao što su ulagači, obiteljsko uplitanje u poslovanje, probijanje na tržište, ponižavanje, neodustajanje i slične teme.

BlackBerry

“BlackBerry” je biografski film koji prati uspon i pad BlackBerry telefona, nekada revolucionarnog proizvoda u svijetu mobilnih uređaja. Radnja filma počinje s osnivačima RIM-a, Mikeom Lazaridisom, kojeg glumi Jay Baruchel, i Douglasom Freginom, kojeg glumi Matt Johnson, koji razvijaju ideju o uređaju koji kombinira mobilni telefon i e-mail funkcionalnost. Ulaženjem Jima Balsillieja, kojeg glumi Glenn Howerton, u poslovanje BlackBerryja, brend je postao sinonim za mobilnu komunikaciju i stekao ogroman tržišni udio, sve do njegovog pada.

Za poduzetnike je film “BlackBerry” izuzetno koristan jer prikazuje da neuspješan sastanak nije odraz lošeg proizvoda ili usluge, već loše prezentacije ili jednostavno lošeg trenutka osobe kojoj se prezentira. Također prikazuje koliko je važno partnerstvo i koliko je ključan pristup prodaji. Film odlično obrađuje teme komunikacije, prodaje, marketinga, konkurencije, financijskih problema, rada pod pritiskom i slično. Važan segment filma je gubljenje fokusa s proizvoda i skretanje u druge sfere biznisa, što je rezultiralo trijumfom konkurencije.

War Dogs (Psi rata)

Film je djelomično inspiriran stvarnim događajima i prati priču o dvojici mladića, Davida Packouza i Efraima Diverolija, koji su se uključili u međunarodno trgovinu oružjem tijekom rata u Iraku. Glavne uloge tumače Jonah Hill i Miles Teller. Radnja prati njihovu improviziranu i opasnu poslovnu avanturu dok pokušavaju profitirati. Film kombinira elemente humora, akcije i drame dok istražuje moralne dileme i neetičko ponašanje.

Opasna poslovna avantura gdje su svoj živote u više navrata ugrozili kako bi njihov posao ostvario cilj, upravo ove scene u filmu “War Dogs” prikazuju krajnju granicu motivacije poduzetnika. Osim što film savršeno prikazuje motivaciju za uspjehom jako je dobro obrađena tema poduzetničkog snalaženja i improvizacije. Film je koristan za mlade poduzetnike i one kojima je potrebno malo poduzetničkog humora.

99 Homes (99 Domova)

Film istražuje posljedice financijske krize iz 2008. godine, fokusirajući se na problem deložacija i procvat biznisa nekretnina. Andrew Garfield glumi Denisa Nasha, građevinskog radnika bez posla koji je deložiran iz svog doma zajedno s majkom i sinom. Na kraju počinje raditi za Ricka Carvera kojeg glumi Michael Shannon, beskrupuloznog agenta za nekretnine koji se obogatio na deložacijama drugih obitelji. Nash se postupno uvlači u svijet neetičkih praksi, suočavajući se s vlastitim moralnim dilemama.

Za poduzetnike, film “99 Homes” dobro opisuje utjecaj globalnih ekonomskih kriza koje se negativno i pozitivno odražavaju na pojedine biznise. Film također istražuje teme poput pohlepe, korupcije, snalaženja s moralnim dilemama i očaja. U određenom dijelu filma, Carver izjavljuje: “Amerika ne spašava gubitnike. Amerika je rasla spašavajući pobjednike i stvorila naciju pobjednika koji rade za pobjednike,” što jasno opisuje poslovni mentalitet.

Nightcrawler (Noćne kronike)

Film prati Loua Blooma (Jake Gyllenhaal), beskrupuloznog lokalnog lopova koji, spletom okolnosti, postaje samostalni novinarski snimatelj. Lou počinje snimati nesreće, zločine i druge senzacionalne događaje noćnog Los Angelesa kako bi ih prodao lokalnoj televiziji. Kako njegova želja za uspjehom i opsesija senzacionalizmom raste, Louov karakter postaje sve mračniji.

Poduzetnici iz filma “Nightcrawler” mogu uvidjeti važnost pregovaračkih vještina u postizanju visoke cijene – ova tema je u nekoliko navrata savršeno obrađena. Također, film jasno prikazuje kako prevelika opsesija poslom može prerasti u neku vrstu ovisnosti, gdje osoba gubi osnovne ljudske vrijednosti i sposobnost razlikovanja dobra od zla. Ovi detalji poduzetnicima mogu jasno pokazati granicu kada je potrebno stati kako se posao ne bi pretvorio u bolest.

Hacker (Haker)

Film “Haker” prati uzbudljivu priču o mladom Alex Danyliuk kojeg glumi Callan McAuliffe. Nakon obiteljskih finansijskim poteškoćama, Alex se okrene manjim prevarama na internetu kako bih zarađivao novac, ali ubrzo se povezuje sa hakerskom grupom Darkweb te se sve dublje uvlači u svet kibernetičkog kriminala, postaje sve veštiji i ambiciozniji. Upoznavanjem lokalnog švercera Sye i hakerke Kira njihova zarada postaje sve veća, a to dovodi do sve većih problema.

Film je izuzetno koristan za poduzetnike iz IT sektora, vjerojatno će se na početku filma poistovječiti s glavnim glumcem. U filmu su izražene pregovaračke i prodajne sposobnosti kod poduzetnika, a ponajviše se iskazuje važnost povezivanja s ljudim, odnosno poduzetnicima. Tako primjerice jedna sasvim obična rečenica u filmu “Naravno, ne bih uspio bez Syea. Poznavao je mnogo raznih ljudi.” zapravo govori o tome koliko je zapravo važno poznavati veliki broj ljudi i samim time se međusobno povezivati. Naravno zaključak u filmu je da kad biramo legalni ili nelegalni put, da izaberemo suprotan onome nego što je izabrao Alex u filmu.

Ako je ijedan od ovih filmova potaknuo poduzetničku iskru u vama, dopustite nam da vam predstavimo naše usluge digitalnog marketinga i kreiranja web stranica. Zajedno možemo pretvoriti vaše poduzetničke snove u stvarnost.

Autor i foto: Goinfoweb